MEGHÍVÓ

Szeretettel hívunk arra az imaalkalomra, melyen életedre kaphatsz áldást.

Időpont: 2023. október 5. csütörtök 18.00

Helyszín: Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom
1213 Bp., Szent István út 216.

Ha úgy érzed, hogy szükséged van az életedre, családodra kimondott áldásra, akkor gyere el!

Fogadd el az áldást, mely egyszerű és nem igényel semmilyen előzetes felkészülést a részedről!

Halld meg szíved vágyát!


A királyerdei római katolikus egyházközség története, I. - 1939-1955Elkészült, olvasható!
A könyv a királyerdei római katolikus közösség kezdeti éveit mutatja be, mely összefonódik a lazarista atyák és rendtagok, valamint az irgalmasnővérek működésével 1934-től, Királyerdő területének parcellázásától 1949-ig, a rend tagjainak kiutasításáig. 
A gyűjtemény abból a célból is íródott, hogy emléket állítson a lazarista atyáknak és nővéreknek, akiknek volt bátorságuk letelepedni Királyerdő érintetlen vadonjában, ahová az emberek az ország minden tájáról érkeztek, egy jobb élet reményében, megbirkózni a homokkal, a nincstelenséggel és a kiszolgáltatottsággal. A könyv korabeli dokumentumokat mutat be, melyek a plébánia gyűjteményén túl, a Székesfehérvári Püspöki Levéltárnak, a Széchenyi Könyvtár Hírlaptárának, Mikrofilmtárának, Plakát- és kisnyomtatványtárának anyagából, és az Építészeti Múzeum gyűjteményéből származnak. Ezen felül személyes tárgyak, szemtanúk elbeszélései és lejegyzett emlékei gazdagítják a gyűjtemény anyagát.
Keménytáblás könyv, 20x26 cm, fűzött kötéssel, 160 oldal

Szent Kereszt buzgó hívei
Kik most ide jöttetek,
Királyerdő keresztjénél
Isten hozott titeket!

Jézus Krisztus Szent
Legyen a mi vezérünk
Melynek tiszta fénye
A jó útra térhetünk.

Szent Kereszt buzgó hívei,
Kik most ide jöttetek,
Királyerdő keresztjénél
Isten hozott titeket!

2016. május 23-án, délután öt órakor szentelte fel Ágoston atya a Királyerdei Művelődési Ház udvarán felállított feszületet, mely eredetileg a HÉV végállomása mellett, Betű utca és a II. Rákóczi Ferenc út sarkán állt. A Feszületet Szigeti Béla és Schneider József állíttatta 1930-ban, nevük az alapzat kövébe vésett feliraton is olvasható. „A keresztállítás fontos esemény a keresztények, különösen a katolikusok életében – mondta Ágoston atya. – Szerte az országban számtalan Feszület és imahely található, mert számunkra Krisztus kereszthalála a legfontosabb. Értünk, mindenkiért halt meg a kereszten.”
Forrás: www.csepelivaroskep.hu;
A képgalériában található felvételeket Tóth Beáta készítette. Képek »
Az egyházközség 75. évfordulóján tartott ünnepi szentmisén zászlószentelésre is sor került. A zászlót, mely mindkét oldalán a Szűzanyát ábrázolja, az Oltáregylet felkérésére Szederkényi Nikolett festő-restaurátor készítette, hernyóselyem szövetre, eredeti zászlótechnikával, alapozva, olajfestékkel. Egyik oldalán Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ábrázolás látható, mely annak a képnek a mintájára készült, ami hajdanán a királyerdei egyházközség kegyképe volt, kifejezetten Királyerdőnek festette egy kiskunmajsai festő. A kegyképnek mára nyoma veszett, képeslap azonban maradt róla. Ez a kép látható a zászló egyik oldalán, körülötte a felirat: „Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom Csepel-Királyerdő 1940-2015” Másik oldalára a Magyarok Nagyasszonya képe került, körülötte a kéréssel: „Magyarok Nagyasszonya könyörögj érettünk!” A kétoldalán festett zászlót október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a 8 órai mise kezdetén szentelte fel Ágoston atya. Képek »
A nagyheti lelkigyakorlatot Balla Barnabás pálos atya tartotta.
Hang: Nagyhétfő », Nagykedd », Nagyszerda »
A lelkigyakorlat képei »
A nagyheti szertartásokon készült képek »Csepeli betlehemes

A Csepeli Hagyományóvóhely december 24-én délután betlehemes játékot adott elő.
Kérésünkre Szalai Rita beszélt a betlehemes csepeli történetéről, a helyi szokások felelevenítéséről. Köszönjük a hívek közösségének a lelkes fogadtatást, hogy befogadta a templomba, sőt kéri évről-évre, hogy itt is felhangozzon a hagyományos, csepeli betlehemes játék. 

Tovább »
Képek »
Áldott, boldog karácsonyt kívánunk!

Szeretettel várjuk minden kedves testvérünket, kerületünk minden lakóját!

2015. december 24.
15.00 - Csepeli betlehemes
a Csepeli Hagyományóvóhely előadása
23.30 - A Mária Szíve Kórus
karácsonyi koncertje
0.00 - Éjféli szentmise

december 25., 26.
10.00
– Szentmise

december 31.
0.00 - Éjféli szentmise

Szentmisék szokott rendje:
vasárnap: 8.00, 10.00;
kedd, csütörötök: 8.00;
szerda, péntek, szombat: 18.00

Látogatóban Szendi Józsaf atyánál

December 8-án Veszprémben jártunk, meglátogattunk Szendi József atyát. Szendi atya 1957-59 között volt Királyerdő plébánosa, ma nyugalmazott Veszprémi érsek.

Képek »Az első Keresztút a Tamariska dombon

A szentmise utáni hirdetésekben, itt Királyerdőben, Ágoston atya több esetben is „foglalkozott” a Tamariska dombon megépült Keresztúttal. Először akkor, amikor mozgósítani szerette volna a híveket a részvételre, hogy minél többen képviseljük plébánia-közösségünket a Keresztút felszentelésekor. Sikeres volt a mozgósítás. A rendkívüli rossz idő, eső ellenére is nagyon sokan voltunk. Királyerdőből is szép számmal vettünk részt az ünnepi eseményen, amikor Spányi Antal megyés főpásztorunk megáldotta, felszentelte a mi „Via Dolorosánkat”, ahogyan beszédében Németh Szilárd, országgyűlési képviselő fogalmazott. Képek »Egyházközségünk 75 éves

Szeptember 12-én, Szűz Mária neve napján egyházközségünk kettős ünnep tartott. Ezen a napon megemlékeztünk arról, hogy a lazarista atyák 75 évvel ezelőtt kiköltöztek Királyerdőre, és szervezetten is kezdetét vette a római katolikus hitélet.
Szeptember 12-én egy újabb felajánlásra is sor került: a királyerdei templomot Ágoston atya és a lazarista Mihály atya felajánlotta az Úr Jézusnak és a Szűzanyának, engesztelésül a magyar nemzet bűneiért. Az ünnepnapon zászlószentelésre is sor került, melynek az üzenete ugyanez: a Szűzanya oltalma alá helyeztük magunkat és az egész magyarságot. Az ünnepség képekben »


Međugorje 2015. augusztus 24-28.

Idén augusztusban egyházközségünk ismét međugorjei zarándoklatra indult.
Az utazásról és az ott töltött napokról két zarándoktársunk készített felvételeket.Augusztus 6. - Templomszentelésünk napja!

Sok éves, kényszerű várakozás után a 1967. tavaszán a XXI. kerületi Tanács megadta az engedélyt a Királyerdei Egyházközségnek, hogy az évekkel azelőtt, hatalmi szóval leállított kápolnaépítést befejezze. A hívek egy szívvel-lélekkel végzett, odaadott közös munkája eredményeként az előírt három hónapos határidőn belül felépült a templom. 1967. augusztus 6-án tartotta meg Shvoy Lajos püspök úr a szentelési szertartást. A nap eseményeit Székelyfi Pál atya jegyezte a Historia Domusba.

Templomunk felszentelése képekben »Így épült Királyerdő temploma

Miután a Királyerdő lakóinak lelki gondozásáért felelős lazarista atyákat a kommunista hatalom 1948 őszén kitiltotta Csepel területéről, hivatalosan megszűnt az önálló királyerdei lelkészség. A lazarista templom és anyaház építkezését leállították, korábban bérelt házait, köztük a Schmidt villa épületét elvették, saját tulajdonú ingatlanját és Csepel város által adományozott  templomtelkét államosították. Az őket követő két királyerdei plébános a Jézus Szíve templomban misézett és Csepel II. Plébánián látta el a királyerdei egyházkerület hivatalos teendőit. Tovább »

Templomunk építése képekben »Szentmiseközvetítés

A Magyar Katolikus Rádió augusztus 2-án 10.00-kor a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplomból közvetítette a reggeli szentmisét.

» Meghallgatás
» A Magyar Katolikus Rádió honlapja


"Légy erős és bátor! Éleszd fel magadban Isten kegyelmét"

- ez volt a mottója az idei regionális karizmatikus találkozónak, amelyre 2015. május 1-én került sor Törökbálinton, a Munkácsy Mihály Művelődési Házban. Nagyszerű zene, jó előadók, püspöki mise, közbenjáró imaszolgálat.

Előadók: Regina Collins nővér », Éberlein Sidó Éva », Ullrich Ágoston atya », Sipos Gyula ».
A szentmise főcelebránsa: Spányi Antal püspök.
Zenei szolgálat: Te DeumLocsolóbál és táncház, 2015

Egyházközségünk húsvét hétfőn Locsolóbált rendezett, melyre a béke téri templom közösségi termében biztosított helyet Kispál Gyuri atya, akinek a lehetőséget ezúton is hálásan köszönjük! A két egybenyitott teremben éppen elfértünk. A Botosánka Trió csángó muzsikát játszott, a szünetben pedig a királyerdei Island együttes énekelt, majd a két zenekar előadott egy koprodukciót, melyben a „Piros alma” című moldvai népdalt az O'Keefe's Slide ír népzenével komponálta egybe. A zene és a tánc mindent elfeledtetett, így a locsolás végül elmaradt, az élmény azonban mindenért kárpótolt... Képek »


A nagyheti lelkigyakorlaton az Emmánuel Közösség három tagja tartott elmélkedéseket. Első nap Bene Zoltán az Atya végtelen, jóságos és irgalmas szeretetéről beszélt, második napon Marik József Jézus Krisztusról, a második isteni személyről, a harmadik napon Marik Erzsi a Szentlélekről szólt, és arról, hogy a Szentháromság milyen szeretettel, ajándékainak mérhetetlen mennyiségével halmoz el bennünket.

Hang: Bene Zoltán », Marik József », Marik Erzsi »
A lelkigyakorlat képei »
A nagyheti szertartásokon készült képek »Farsang 2015

2015. február 7-én (szombaton) 17- 21 óráig egyházközségünk első ízben rendezte meg farsangi mulatságát. A készülődés a farsangot megelőző hétvégén, közös álarckészítéssel indult.

2014. január 18-25.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Január 18-től 25-ig, minden este 18 órai kezdettel közös istentiszteletet tartottak a helyi egyházak lelkipásztorai a Krisztus-hívők egységéért.
A 2015. év imahetének anyagát a brazil keresztény egyházak állították össze, témájául a szamariai asszony történetét választották. "Jézus így szólt hozzá: Adj innom!”(Jn 4, 7). Az idei imahét hívás az élő víz forrásához, Jézushoz. Hogy mi is adjuk át hitünk örömét a világnak, ahogyan a szamáriai asszony a Jézustól kapott élő vízzel elárasztotta Sikem városát.

» Képes beszámoló az imahét első estéjéről
» Az imahét kiadványa


Karácsony 2014
Adventi előadások a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban

Előadó: Sipos Gyula

November 29.: Krisztusra várva a Szentlélekkel
Hogyan várjuk mi keresztények karácsony előtt Krisztust, és valójában miért is várjuk őt, hiszen már eljött és itt maradt közöttünk az Oltáriszentségben? Miért hívjuk: „Jöjj el Uram Jézus”? Bővebben »

December 6.: Élet és növekedés Krisztusban I.
A lelki akadályok eltávolításáról, a megbocsátás erejéről, hogy életünk legyen Krisztusban és bőségben legyen: Bővebben »

December 13.: Élet és növekedés Krisztusban II.
A harmadik alkalom témája a Krisztusban való élet és növekedés volt. Az a növekedés, melyben mi magunk is szeretnénk részesülni, és eltelni azzal az élettel, amelyet maga Jézus ígért, hiszen ő azt mondta: „Azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen”. Mivel Jézus ezt megígérte, kérhetjük az Úrtól, hogy adja nekünk ezt a bővölködő életet, hiszen nagy szükségünk van rá, mert hiányt szenvedünk, betegségek gyötörnek, sok rossz van bennünk és körülöttünk is. Hozza el végre ezt az életet! Bővebben »

December 20.: A megújulás emberei, a megújulás stratégiái
A lelkigyakorlat befejező alkalma Isten megújító munkájáról szólt, amelyhez ő újra és újra támaszt embereket. Isten folyamatosan azon dolgozik, hogy teremtményei hozzá térjenek, életük legyen és bőségben legyen. Nincsen olyan kor, nincsen olyan nemzedék, amelyről az Isten lemondott volna. Bővebben »Mária nap

Hasonlóan az elmúlt évekhez, az idén, 2015-ben is megünnepeltük azoknak a kedves híveknek a névnapját, akiket szüleik a Szűzanya nevével ajándékoztak meg a keresztségben. Ez a közös ünnep az idén szeptember első vasárnapjára esett.

Fényképalbum »
Međugorje 2014. augusztus 25-28.

Idén augusztusban egyházközségünk ismét međugorjei zarándoklatra indult.
Az utazásról és az ott töltött napokról két zarándoktársunk készített felvételeket.


Így épült Királyerdő temploma

Miután a Királyerdő lakóinak lelki gondozásáért felelős lazarista atyákat a kommunista hatalom 1948 őszén kitiltotta Csepel területéről, hivatalosan megszűnt az önálló királyerdei lelkészség. A lazarista templom és anyaház építkezését leállították, korábban bérelt házait, köztük a Schmidt villa épületét elvették, saját tulajdonú ingatlanját és Csepel város által adományozott  templomtelkét államosították. Az őket követő két királyerdei plébános a Jézus Szíve templomban misézett és Csepel II. Plébánián látta el a királyerdei egyházkerület hivatalos teendőit. Tovább »

Templomunk építése képekben »Augusztus 6. - Templomszentelésünk napja!

Sok éves, kényszerű várakozás után a 1967. tavaszán a XXI. kerületi Tanács megadta az engedélyt a Királyerdei Egyházközségnek, hogy az évekkel azelőtt, hatalmi szóval leállított kápolnaépítést befejezze. A hívek egy szívvel-lélekkel végzett, odaadott közös munkája eredményeként az előírt három hónapos határidőn belül felépült a templom. 1967. augusztus 6-án tartotta meg Shvoy Lajos püspök úr a szentelési szertartást. A nap eseményeit Székelyfi Pál atya jegyezte a Historia Domusba.

Templomunk felszentelése képekben »


Úrnapi virágszőnyeg

Minden évben Úrnapján (Corpus Christi), az Úr Testének és Vérének ünnepén a templomunk bejáratáig levezető járdán színes virágszirmokból, zöld ágakból, fűből virágszőnyeget készítünk.
Az ötletet 2001-ben Varga Erzsébet, templomunk akkori kántora hozta. Elmondta, hogy a Szent Imre téren, a Kisboldogasszony templom körül minden évben készítenek egyet az ottani fiatalok. Mi - akkori fiatalok - nagy lelkesedéssel fogadtuk az ötletet, hogy a templomunkban is megteremtsük ezt a hagyományt. Azóta is minden évben kérjük a hívek segítségét színenként szétválogatott szirmok, zöld ágak, levelek és fű gyűjtésére. Tovább »

Virágszőnyegek 2005 óta »


Keresztelés, elsőáldozás

2014. május 18-án, vasárnap, a 10 órai szentmisében nyolc hittanos lett elsőáldozó. Az utóbbi hónapokban pedig öt fiatal felnőtt keresztelőjére és bérmálására is sor került: a húsvéti nagyszombati szentmisén ketten, pünkösd vasárnap pedig hárman kapták meg az Egyház szentségeit.
A húsvéti vigília prédikációja elsősorban a keresztelendőknek szólt, befejező mondata így hangzott: „Ne felejtsétek el ezt a napot, mindig merítsetek belőle erőt, hogy amikor az életnek nehéz pillanatai következnek: hullámvölgyek, sötétségek, támadások vagy más, kellemetlen, rossz, fájdalmas dolgok, ez a mai nap kútfeje legyen annak, hogy újra megerősödtök és tudjátok: Jézus Krisztushoz tartoztok.”"Erőforrás azoknak, akik a földön élnek"

Jakob Matthew atya idén májusban harmadik alkalommal látogatta meg egyházközségünket. Az indiai származású kármelita szerzetes imában kapta a felszólítást, hogy jöjjön Magyarországra. Évek óta imádkozik a magyar szentek közbenjárását kérve Szent István országáért, és Isten gyógyító szeretetéről tanít. (www.lelkigyakorlat.hu)
A délután Jakab atya tanításával vette kezdetét, majd Shiny Sabu, India Kerala államában élő fiatal édesanya tanúságtétele következett, melyben elbeszélte az életét, gyermekének születését és első éveit, majd saját betegségét, melyben sok szenvedést élt meg, míg végül egy Mária kegyhelyen csodálatosan meggyógyult. Shiny ma a "Marian Love Community" elnevezésű közösség szolgálatában segíti a társadalom peremére szorult embereket, fiatalokat és a börtönök lakóit. Isten irgalmáról, a Szűzanya segítõ szeretetéről és jelenlétének megtapasztalásáról tett tanúságot. Jakab atya tanítása és Shiny Sabu életének, csodás gyógyulásának elbeszélése után Shiny szolgálatáról hallottunk, ezen belül pedig arról a hat fegyverről, ami minden keresztény ember életének az alapja: az Eukarisztia, a rózsafüzér, Isten igéje, a tisztaság, a szeretet és a hit. Shiny tanúságtételét Sebastian atya, szintén az indiai Kerala államból származó, ma Magyarországon élő verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi vezetője fordította saját anyanyelvéről magyarra. A német fordítást, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan, Rumszauer Péternek köszönhettük.
Lelkigyakorlat, 2014

A nagyheti lelkigyakorlatot idén Sipos Gyula tartotta, aki a Miatyánk első mondatain gondolkodva, jelentésüket kibontva építette fel a három napot. Amikor ezt az imát mondjuk: „Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved...” az első, amelyet át kellene éreznünk, hogy Isten valóban a mi atyánk, akihez teljes bizalommal közeledhetünk. A következő oldalakon a három napon elhangzottak összefoglalója olvasható.


» TovábbVirágvasárnapi passió - Harmat Artúr;   
Előadja a Mária Szíve Kórus; vezényel: Juhász Veronika - 2014. április 13.

Virágvasárnapi passió - Werner Alajos;   
Előadja a Mária Szíve Kórus; vezényel: Juhász Veronika - 2013. március 24.

Nagypénteki passió - Werner Alajos;   
Előadja a Mária Szíve Kórus; vezényel: Juhász Veronika - 2014. április 18.
Szentmiseközvetítés

A Magyar Katolikus Rádió október 20-án a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplomból közvetítette a reggeli szentmisét.

» Meghallgatás
» A Magyar Katolikus Rádió honlapja


Ünnepek, hétköznapok, életképek

Takács Istvánné Ambrus Éva kiállítása;
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

» Képek"Uram, nincs emberem..."

„Van Jeruzsálemben a Juh-kapunál egy fürdő, amelyet héberül Betezdának neveznek, és öt oszlopcsarnoka van. Ezekben feküdt a betegek, vakok, sánták, bénák sokasága. Volt ott egy ember, aki már harmincnyolc esztendő óta beteg volt. Mikor Jézus meglátta őt, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már sok idő óta van így, megkérdezte tőle: "Akarsz-e meggyógyulni?" A beteg azt felelte: "Uram, nincs emberem, aki, amikor felkavarodik a víz, bevigyen engem a tóba.” (Jn 5, 2-7)
     Február 11-e a Lourdes-i jelenések kezdete, a betegek világnapja. Ehhez kapcsolódóan Ács István testvérünket kérdeztük, miként került kapcsolatba a Katolikus Kórházlelkészséggel, valamint megkértük, beszéljen a Kórházlelkészségen belül végzett önkéntes beteglátogatói szolgálatáról. Tovább »
2014. január 19-26.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Január 19-től 26-ig, minden este 18 órai kezdettel közös istentiszteletet tartottak a helyi egyházak lelkipásztorai a Krisztus-hívők egységéért.
Az imahét témáját ez évben a kanadai keresztények választották, melynek fő gondolata: „Hát részekre szakítható-e Krisztus?” (1Kor 1,1-17 alapján)


» Képes beszámoló az imahét harmadik estéjéről
» Az imahét kiadványa


Időpont

Hely

Prédikál

Január 19
vasárnap

Református templom
Királyerdő, Szent István út 196.

Sinkovicz Sándor

Január 20.
hétfő

Katolikus templom
Béke tér

Prodán Gábor

Január 21
kedd

Katolikus templom
Királyerdő, Szent István út 216.

Harangozó Imre

Január 22
szerda

Katolikus templom
Szent Imre tér

Krammer András

Január 23
csütörtök

Görög katolikus templom
Rákóczi kert

Kispál György

Január 24
péntek

Baptista imaház
Károli Gáspár u. 35.

Krammer András

Január 25
szombat

Református templom
Károli Gáspár u.

Zólyomi Mátyás

Január 26
vasárnap

Evangélikus templom
Deák Ferenc tér

Kéri Tamás
Az igazi világosság

... amely minden embert megvilágosít, a világba jött.
A világban volt, a világ ő általa lett,
mégsem ismerte föl őt a világ.
Tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be.
Mindannak azonban, aki befogadta,
Hatalmat adott, hogy Isten fiává legyen.
Annak, aki hisz őbenne.
Aki nem vérből, sem a test ösztönéből,
sem a férfi akaratából,
Hanem Istenből született.

(Jn, 1 9-12.)Kirándulás, Székesfehérvár

A Béke téri közösséggel együtt szervezett november 9-i kirándulás során elsőként a Szent István által emeltetett koronázótemplom maradványait kerestük fel.
Ezután végignéztük az Egyházmegyei Múzeumban "István, a szent király" címmel megrendezett kiállítást. A tárlatra olyan tárgyakat is összegyűjtöttek, amelyek korábban nem voltak közönség előtt, vagy együtt soha nem voltak kiállítva. A kiállítás után megálltunk Kaszap István jezsuita kispap sírjánál, majd elmentünk a Pákozdi csata helyszínén kialakított emlékparkba.

A kirándulás képei »Szentmiseközvetítés

A Magyar Katolikus Rádió október 20-án a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplomból közvetítette a reggeli szentmisét.

» Meghallgatás
» A Magyar Katolikus Rádió honlapjaSándor István boldoggá avatása

2013. október 19.

Sándor István boldoggá avatása  erkölcsi és lelki kárpótlás az Egyháznak és a magyar nemzetnek, valamint fontos a magyar ifjúság szempontjából is, amelynek szüksége van egy olyan patrónusra, aki nagylelkű áldozatra képes, és olyan példaképre, aki megtanítja a megalkuvás nélküli kötelességteljesítésre azzal, hogy tudatosan tanúságot tett a hitéről.

P. Cameroni Pierluigi SDB, egyetemes posztulátor
A Hit éve

XVI. Benedek páppa meghirdette a Hit évét, mely 2012. október 11-én vette kezdetét és 2013. november 24-ig, Krisztus király ünnepéig tartott. Szavai szerint a kegyelem ideje ez az év, mely új lendületet ad az egyház missziójának.
Egyházmegyénkben Prohászka Ottokár püspök születésének 154. évfordulóján nyitotta meg a Hit évét Spányi Antal megyés püspök, hitvalló püspökelődje emléktemplomában.

A Hit éve a Katolikus Egyházban
A Hit éve a Székesfehérvári Egyházmegyében
Augusztus 6. - Templomszentelésünk napja!

Sok éves, kényszerű várakozás után a 1967. tavaszán a XXI. kerületi Tanács megadta az engedélyt a Királyerdei Egyházközségnek, hogy az évekkel azelőtt, hatalmi szóval leállított kápolnaépítést befejezze. A hívek egy szívvel-lélekkel végzett, odaadott közös munkája eredményeként az előírt három hónapos határidőn belül felépült a templom. 1967. augusztus 6-án tartotta meg Shvoy Lajos püspök úr a szentelési szertartást. A nap eseményeit Székelyfi Pál atya jegyezte a Historia Domusba.

Templomunk felszentelése képekben »
Papszentelés Székesfehérváron

Két diakónust szentelt pappá Spányi Antal püspök atya Keresztelő Szent János születésének ünnepén a székes-fehérvári bazilikában.

Tovább a Székesfehérvári Egyházmegye oldalára »Úrnapi virágszőnyeg

Minden évben Úrnapján (Corpus Christi), az Úr Testének és Vérének ünnepén a templomunk bejáratáig levezető járdán színes virágszirmokból, zöld ágakból, fűből virágszőnyeget készítünk.
Az ötletet 2001-ben Varga Erzsébet, templomunk akkori kántora hozta. Elmondta, hogy a Szent Imre téren, a Kisboldogasszony templom körül minden évben készítenek egyet az ottani fiatalok. Mi - akkori fiatalok - nagy lelkesedéssel fogadtuk az ötletet, hogy a templomunkban is megteremtsük ezt a hagyományt. Azóta is minden évben kérjük a hívek segítségét színenként szétválogatott szirmok, zöld ágak, levelek és fű gyűjtésére. Tovább »

Virágszőnyegek 2005 óta »


A Szent Rita mise

A szentmisén, amely egyben kántorunk, Juhász Veronika egyházkarnagyi vizsgája is volt, elhangzott a Mária Szíve kórus közreműködésével Horváth Ottó (1917-1975) Szent Rita tiszteletére írott háromszólamú vegyeskari miséje, melyet először az Egyetemi Templomban mutattak be 1963. május 14-én, éppen ötven éve.

A Szent Rita mise képekben »
Szent Rita mise, videó »


Élő rózsafüzér Budapest körül

2013. május 11-én öt helyszínről, egyszerre kilenc útvonalon indult el az Élő rózsafüzér gyalogos zarándoklat Budapestért, Budapest körül. A zarándoklat öt végpontján a szomszédos útvonalak találkoztak egymással, este 19.00 órakor a résztvevők közös szentmisén vettek részt. 
A Dél-budapesti útvonal (Soroksár - Csepel - Háros - Nagytétény) érintette templomunkat, ahol reggel 9.30-kor vártuk a soroksári Nagyboldogasszony főplébániatemplomból érkezőket. A zarándokok közös ima, tízórai és rövid pihenő után a királyerdei résztvevőkkel együtt továbbindultak a Tamariska-domb, majd a Jézus Szíve templom irányába. Rövid lakótelepi szakasz után az M0 híd kerékpárútján keltek át a Duna főágán, végcéljuk, a nagytétényi Nagyboldogasz-szony plébániatemplom felé.

Képes beszámoló a zarándokok fogadásáról »
Az Élő rózsafüzér zarándoklat honlapja »"Telve Szentlélekkel és hittel"
ApCsel 11,24


Május 1-én, Szent József ünnepén került sor az alcsútdobozi Sportcsarnokban a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus karizmatikus közösségeinek 15. találkozójára. A Te Deum Zenekar által vezetett dicsőítés után Hatházi Róbert atya tanítása következett a hitről, amely válasz Isten szeretetére. Isten nemcsak arra hív, hogy időnként együtt legyünk, hanem mindig egyre nagyobb teret követel az életünkben. A délelőtt folyamán szentségimádás folyt, ezzel egyidőben közbenjáró imádságot mondtak azokért, akik ezt kérték.
Délután Ágoston atya felhívta a figyelmet arra, hogy hitünk tiszta forrásból, az Egyház tanításából kell, hogy táplálkozzon, ne tévesszenek meg önjelölt próféták, az Egyház fiai maradjanak hűek a jézusi kinyilatkoztatáshoz. A nap befejezéseként Spányi Antal celebrálta a hálaadó szentmisét.

Képes beszámoló »
Fotók »Az indiai Kerala államból származó Jacob Matthew sarutlan kármelita atya több, mint 20 éve él Európában, jelenleg Németországban, az illerbergi Szent Márton plébánián szolgál. 2013 tavaszán Shiny Sabuval érkezett evangelizációs szolgálatra Magyarországra, útjuk során elsőként a királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomba.
Shiny Sabu, az indiai Kerala államban élő fiatal édesanya, életében sok szenvedésen ment keresztül, és egy Mária kegyhelyen csodálatosan meggyógyult betegségéből. Tanúságtétele Isten irgalmáról és a Szűzanya segítő szeretetéről szól, elgondolkoztat és arra ösztönöz, hogy valóban megéljük hitünket.
Jakab atya tanítása és Shiny tanúságtétele az alábbi linkeken meghallgatható:

Jakab atya lelkigyakorlata  
Shiny tanúságtétele   
Shiny tanúságtétele, 2. rész   
Jakab atya befejező beszéde   
A lelkigyakorlaton készült képek »Az Isteni Irgalmasság vasárnapja

Szent Fausztina nővér napló feljegyzéseiből, 1931 .február 22-én kapott látomás alapján:
"Este, amikor a cellámban voltam, megpillantottam az Úr Jézust fehér ruhában. Egyik kezét áldásra emelte, a másikkal megérintette mellén a ruháját. Melléből a ruha nyílásán két hatalmas sugár tört elő, egy piros és egy halvány... Kis idő múlva azt mondta Jézus: "Fess egy képet annak alapján, amit látsz, ezzel az aláírással: Jézusom, bízom Benned." (Napló 47)
Imáim alatt ezeket a szavakat hallottam bensőmben: "A két sugár a vért és a vizet jelenti. - A halvány sugár a vizet, mely a lelkeket tisztítja meg; a piros a vért, ami a lelkek élete... E két sugár irgalmam bensejéből tört elő, midőn a lándzsa haldokló szívemet megnyitotta a kereszten. Ezek a sugarak elrejtik a lelkeket Atyám haragja elől. Boldog, aki ezek árnyékában fog élni, mert Isten igazságos keze nem éri el." (Napló 299) "A kép által sok kegyelmet fogok kiosztani a lelkeknek, ezért hozzáférhetővé kell tenni minden lélek számára." (Napló 570)

Alleluja

Ullrich Ágoston

Nekünk, keresztényeknek, Húsvét ünnepe a legnagyobb örömünk kifejezése. A magyar nyelv nem tudja visszaadni az ünnep lényegét, azt ugyanis, hogy az Isten Egyszülött Fia a halálból, a sötétségből, az alvilág mélyéről, a teljes reménytelenségből isteni hatalmával visszatért földi életünkbe győztesen, legyőzve az emberi lét legnagyobb kudarcát, a halált.
Ebben a győzelemben benne ragyog az ő üzenete, hogy a mi halálunkat is legyőzte, vagyis egykor visszatérve minket is feltámasszon. Megajándékoz bennünket ugyanazzal az örök élettel, amelynek Ő tökéletes birtokosa. Örök életet ajándékoz nekünk. Ennek az örök életnek ő a halhatatlan és mindenható királya. Ezt a megígért ajándékot ünnepeljük minden évben Húsvétkor, sőt minden vasárnap. Tovább »
Idén a nagyheti lelkigyakorlatot Dr. Marik József tartotta. Gondolatai elsősorban keresztény hitünk alapigazságairól szóltak. Hiszen a hit éve van, annak a hitnek az éve, amelyet mindnyájan vallunk, és amit mindnyájunknak kötelessége másokkal is megosztani. Tanúságot tenni Isten szetetetéről, Jézus Krisztus szabadításáról, arról, hogy a Szentlélek ma is működik az ő Egyházában.
Nagyhét első három napján este hat órakor kezdődtek a szentmisék, ezt követte a lelkigyakorlat, végül minden alkalom szentségimádással fejeződött be.

Képek »
Hang »    hétfő    Kedd    Szerda

Te Deum XVI. Benedek pápáért Székesfehérváron

Egyházmegyénk papjai és hívei a székesfehérvári Bazilikában Te Deum-ra gyűltek össze, hogy együtt köszönjék meg XVI. Benedek pápa péteri szolgálatát. Február 28-án, csütörtökön este katolikus hívek tömege töltötte meg a Székesegyházat.
„Benedek pápa szilárd következetességgel az Egyház tanítását képviselte minden megnyilatkozásában, minden beszédében és tanításában, pápasága alatt megjelent könyveiben. Ez a biztos tanítás eligazító volt az egész egyházi közösségének" – méltatta a Szentatyát Spányi Antal megyésfőpásztor.
(Forrás: szfvar.katolikus.hu)

Bővebben a Székesfehérvári Egyházmegye oldalán »Túl a közös imákon

Ullrich Ágoston

Az ökumenikus imanyolcad szép napjai elmúltak. Visszatekintve a közösen eltöltött, lelkiekben gazdag estékre, megpróbálhatunk a magunk számára tanulságokat levonni. Az Úr világosan látta tanítványai jövőjét, tudta, hogy csetlő-botló emberekre, sőt, bűnös lelkekre bízza isteni műve sorsát. (csepel.hu) Tovább »


Karácsony 2012

"Az igazi világosság, mely minden embert megvilágosít, a világba jött.
Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be."
(Jn 1, 9.14.)


2012. október 7.

Idén ősszel három kisfiú készült fel az elsőáldozásra.
Az ünnepségről Répa Lajos készített képes beszámolót.

Belépés a fényképalbumba
Elsőáldozás 2012 - plakát

2012. június 9.

Egyházközségi nap

45 évvel ezelőtt, 1967 júniusában templomunk építése már javában folyt. Ezen a napon elődeink munkájára, lendületére és lelkesedésére emlékeztünk, és számba vettük a közelmúlt eseményeit. Ahogyan Ágoston atya mondta, ma elsősorban a lelki építkezésre van lehetőségünk. Térben terjeszkedni ugyan nem tudunk, viszont számos közösség működik a templomunkban, egymást követik a különféle imaórák, összejövetelek. Hetente többször is van szentségimádás, mondhatjuk, hogy ki-be tesszük az Oltáriszentséget.

Tovább     Fényképek     Rajzpályázat

2011. július 3.

Ágoston atya ezüstmiséje

Ágoston atyát 25 éve, 1986. június 24-én szentelték pappá Székesfehérváron. Templomunkban 2011. július 3-án tartotta ezüstmiséjét. A szentmise előtt a királyerdei hívek, a gyerekek, az Oltáregylet vezetője és a Képviselőtestület világi elnöke köszöntötték. A szentbeszédet Krammer András diakónus tartotta. A mise után Ágoston atya ezüstmisés áldását adta a jelenlévőkre.

Fényképek2010. augusztus 28.

10 év

10. éve, hogy Ágoston atya Királyerdő plébánosa lett. Az évfordulóra "10 év" címmel könyvet készített a hívek közössége, melybe az itt töltött évek eseményei kerültek bele: képek a közös kirándulásokról, a Krakkóba, Lourdes-ba, Medjugorje-ba vezetett zarándoklatokról, a templomunkban bemutatott előadásokról és mesejátékokról. Képek körmenetekről, bérmálásról, magáról a templomról, az új torony építéséről és felszenteléséről, az új orgonáról, az Úrnapi virágszőnyegről, névnapokról, születésnapokról, esküvőkről. Volt mit ünnepelnünk!2010. augusztus 14-15.

Nálunk járt a Fatimai Szűzanya szobor

A Székesfehérvári Egyházmegyének van egy Fatimai Szűzanya vándorszobra. 2000-ben az egyházmegye minden templomába elvitték 3-4 napra, hogy a hívek megismerhessék. Királyerdőbe 2000. szeptember 22-én került.
Ágoston atyát 2000. augusztus 1-től nevezte ki Takács Nándor püspök úr plébánosnak ide hozzánk. Előző helyén már az év elején elkezdett szervezni egy zarándoklatot Medjugorjéba, aminek sajnos az időpontja egybeesett a szobor érkezésével. Így András testvérrel közösen fogadtuk a szobrot, négy férfi a vállán vitte be a templomunkba. A hívek énekelve várták és köszöntötték égi Anyánk szobrát. Elimádkoztuk a Lorettoi litániát és más könyörgéseket, majd csendben imádkoztunk. A templom reggel 6 órától, este 18 óráig volt nyitva.
Másnap hazaérkeztek a zarándokok Medjugorjéból, és délben Ágoston atya szentmisét mutatott be a zarándoklaton kapott sok kegyelemért. Beszámolt a út történéseiről, és mi már akkor elhatároztuk, hogy ha módunk lesz rá, egyszer mi is elmegyünk. Azóta minden évben tőlünk is mennek zarándokok Medjugorjéba, és kérik a Szűzanya oltalmát egyházközségünkre.

A Fatimai Szűzanya szobra másodszor 2010. augusztus 15-én, szombaton jutott el hozzánk, egyházközségünk megalapításának 70. évfordulója alkalmából. Déli harangszóra érkezett meg, s került a számára már előkészített helyre. Vasárnap délelőtt körmenetben vittük végig a szobrot Királyerdő utcáin. Imádkozva és énekelve kértük a Szűzanya oltalmát egyházközségünkre. Szobrot a délutáni órákba vitték vissza Székesfehérvárra.
2010. augusztus 15. vasárnap, 16 óra

Jézus anyja, Mária

Sillye Jenő oratórikus dalciklusa a csepel-királyerdei és a pázmándi énekkar előadásában.

Immár nyolcadik hónapja készül a csepeli és a pázmándi gitáros kórus Sillye Jenő: Jézus anyja, Mária című darabjával. Az énekkari mű 14 dalból áll, Szűz Mária életének főbb eseményeit emeli ki. A dalok előtt rövid szentírási részletek kerülnek felolvasásra.
További előadások: Augusztus 22. Pázmánd; Október Lovasberény, Törökbálint

Tovább2009. október 31. Esztergom

Meszlényi Zoltán boldoggá avatása

A hatvani születésű, Meszlényi Zoltán vértanút, esztergomi segédpüspököt 2009. október 31-én fél 11-kor kezdődő ünnepi szentmise keretében avatták boldoggá az esztergomi bazilikában.
A szentmisén jelen volt Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa. A püspök boldoggá avatási eljárását még 2004 márciusában kezdték el. Erdő Péter bíboros 2008 júniusában az általános kihallgatáson átnyújtotta XVI. Benedek pápának a boldoggá avatási eljárás positióját. A Szentatya 2009. július 3-án hagyta jóvá Meszlényi Zoltán vértanú, esztergomi segédpüspök boldoggá avatását.

A boldoggá avatás előtt a püspök földi maradványait az Esztergomi Bazilika altemplomából felhozták, s a bazilikában a Szent Adalbert-oltár alatt helyezték el - ez lett a mártír főpap végső nyughelye. A hatvani Szent Adalbert templomban részesült a keresztség szentségében és végső nyughelyéül a bazilika Szent Adalbert oltára szolgál. Annak a főegyházmegyének a székesegyházában, lelki központjában nyugszik, amelyért földi életét áldozta.

Tovább2008. április 10.

Szoboravatás templomunk kertjében


Leleplezték Wass Albert erdélyi magyar író és költő közadakozásból készült mellszobrát, Sárossy Tibor faszobrász munkáját pénteken Budapesten, a csepeli, királyerdei Szeplőtelen Szív katolikus templom kertjében.

Wass Albert 1908-ban született Válaszúton. Első verseskötetei az 1920-as évek végén jelentek meg, 1934-ben kiadott Farkasverem című, Baumgarten-díjjal jutalmazott regényének sikere után több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve jelent meg. A második világháború végén nyugatra emigrált. 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998-ig az Egyesült Államokban élt. Hangadó szerepet töltött be a magyar szellemi emigráció életében. Halálos ítéletének felülvizsgálatát sikertelenül szorgalmazta a család Romániában. Az író személye és életműve megosztja a hazai irodalmi és politikai életet is.
MTI, Csepel.info2007. október 21.

A k is herceg

Antoine de Saint-Exupery mindössze 44 évet élt, de ennek az írói szempontból rövid életnek halhatatlan termése „A kis herceg” c. könyv, mely műfajilag nehezen besorolható alkotás. Mese, de csak a formája, mert nem gyermekeknek íródott és tartalmát tekintve is inkább filozófikus írás. Ám azt is mondhatjuk - ahogy ezt már megállapította Rónay György, „A kis herceg” műfordítója -, hogy a 20. század mitológiája. Az emberi sors alaphelyzetei és emberi típusai sorakoznak fel hallatlan egyszerűséggel és tömörséggel. Maga a kisherceg alakja pedig sokrétű szimbólum, melybe ki-ki belegondolhatja a maga világnézete szerint önmagát, legszebb eszményeit: a hívő ember valamiképpen a gyermek Jézust látja benne.
Az egész művet nemes érzelmesség járja át, amely életre szóló élménnyel ajándékozza meg azt, aki ezt a könyvet egyszer is olvasta.
A mű oratórikus feldolgozása híven követi a könyv felépítését és igyekszik a maga teljességében átadni üzenetét.
Kérem, fogadják szeretettel előadásunkat; kívánjuk, hogy rásejtsenek szépségeire, és kedvet kapjanak a könyv elolvasására. Hisszük, hogy gazdag erkölcsi értékekkel gazdagodnak azok, akik készek befogadni. (Ágoston atya bevezetője)

Az előadás plakátja2007. augusztus 4.

Bérmálás és Toronyszentelés

Augusztus 4-én, szombaton Spányi Antal megyéspüspök szentelte fel a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom újonnan megépült tornyát. A Főpásztor a bérmálás szentségében is részesítette az erre lélekben felkészült felnőtt híveket, szentbeszédében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az erkölcsi válság árnyaival küzdő korunkban Krisztus követőinek erkölcsi értelemben világító fáklyává, az öröm és a remény hírnökeivé kell válniuk valamennyi embertársuk számára. Ezen a szentmisén ünnepeltük templomunk felszentelésének 40. évfordulóját is, az eredetileg 1940-ben a lazaristák által megszervezett káplánság mai temploma 1967-ben épült fel.
(A Csepel Újság cikke alapján)

FényképekDátum

Toronyépítés

Feltöltés hamarosan...2006 november 27. - december 3.

Déli harangszó a Kossuth Rádióban

2006 november 27-től 2006 december 3-ig a csepel-királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom hargangja szól délben a Kossuth R ádióban.

A képen látható, máig használt harangot 1940-ben a lazarista atyák hozták Királyerdőbe. 1949-ben, a rend feloszlatásakor a harangot elrejtették, egy idős házaspár fáskamrájába, a szén alá.
1957 karácsonyán Dr. Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek, akkor még királyerdei plébános segítségével, egy mosókonyhából átalakított kápolna készült. Ekkor került elő a harang a szén alól, a hívek nagyörömére.
A harang Szent Erzsébet nevére van felszentelve.

A Kossuth R ádióban elhangzó bevezető: "Nemzeti történelmünk legendás hírű tája a Nagy Sziget, a Magna Insula. A honfoglalás óta a fejedelmi törzs egyik szállásközpontja, a csepeli ispánság székhelye. A sziget keleti részén, a soroksári Duna közelében elterülő városrész az itteni királyi erdőbirtokról kapta a nevét. Civil története az I. világháború után kezdődött, amikor a Magyar-Hollandi Bank a harmincas évek elején felparcellázta a birtokot. A lazarista atyák terveztek ide egy kolostort és templomot, amelyet a II. világháború hiúsított meg. Később egy lakóház mosókonyháját alakították át kápolnának, mígnem 1967-re elkészült a Szent István úton a ma is látható templom, melyet Shvoy Lajos, székesfehérvári püspök szentelt föl. A templom tornyában egy harang lakik, amelyet évtizedekig egy szenespincében rejtegettek. Öntőjének nevét nem ismerjük.
A délidőben megszólaló 1 mázsa 57 kilós harang nemcsak a híveket hívogatja, a viharfelhőket zavarja és elkíséri utolsó útjukra a halottakat, henem emlékeztet a több évtizedes méltatlan üldözésre is."Dátum

Orgonaszentelés

Feltöltés hamarosan...2006. szeptember 17. Budapest

Salkaházi Sára boldoggá avatása

Salkaházi Sára szociális testvér, vértanú boldoggá avatási eljárását a Szociális Testvérek Társasága 1996 végén kezdeményezte, lefolytatását a Szentszék 1997 januárjában engedélyezte.
Boldoggá avatási dekrétumát a XVI. Benedek pápa 2006. április 28-án írta alá, ünnepélyes kihirdetésére pedig 2006. szeptember 17-én a budapesti Szent István-bazilika előtti téren került sor, a délelőtt 10 órakor kezdődő liturgia után, 11 órakor ünnepi szentmise keretében tízezres tömeg előtt.
Ez volt az első Magyarországon celebrált boldoggá (illetve szentté) avatás 1083 óta.

Tovább

Az oldal tetejére
Királyerdei templomunk - A Csepel-Királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániatemplom oldala © 2012- Minden jog fenntartva