Szoboravats templomunk kertjben

MTI, Csepel.info Akik nlkl nem lehetett volna szoboravats: Srossy Tibor szobrszmuvsz, Nmeth Szilrd Fidesz-KDNP frakcivezeto, Boross Adrienne s dr. Udvardi Beta, akik a csepeli polgri krket kpviseltk Lelepleztk Wass Albert erdlyi magyar r s klto kzadakozsbl kszlt mellszobrt, Srossy Tibor faszobrsz munkjt pnteken Budapesten, a csepeli, kirlyerdei Szeplotelen Szv katolikus templom kertjben.

Az nneplyes esemnyre rkezett irodalomszereto kznsget Boross Adrienne ksznttte a csepeli polgri krk nevben. Nmeth Zsolt, az Orszggyuls klgyi bizottsgnak elnke felidzte, hogy Wass Albert akit 1946-ban hbors bunsknt hallra tlt a romn npbrsg azonosult az erdlyi magyarsg helyzetvel, s ppen az erdlyi magyarsg krdse az oka annak a meghurcoltatsnak, amellyel mind a mai napig az emlke egytt knyszerl lni. Mint mondta, hangslyozni kell, hogy az erdlyi magyarsg sorsa nem magyar gy, hanem a jogegyenlosgnek, Kzp-Eurpa hossz tv jltnek s stabilitsnak krdse.

Tor T. Tibor, a romn orszggyuls erdlyi kpviseloje gy vlekedett, Wass Albert mlt arra, hogy szobra legyen, s remnyt fejezte ki, hogy hamarosan kztren is helyet kaphat az emlkmuve. A szobrot Nmeth Szilrd s Srossy Tibor lepleztk le, amit a megemlkezok koszorzsa s az komenikus istentisztelet kvetett. Nmeth Szilrd az istentiszteleten elmondott beszdben annak a civil sszefogsnak a jelentossgt hangslyozta, amely lehetov tette a szoborlltst. Az avatsi nnepsgen jelen volt Tarls Istvn, a Fidesz fovrosi frakcivezetoje s Kontr Pl fideszes orszggyulsi kpviselo is.

Wass Albert 1908-ban szletett Vlaszton. Elso versesktetei az 1920-as vek vgn jelentek meg, 1934-ben kiadott Farkasverem cmu, Baumgarten-djjal jutalmazott regnynek sikere utn tbb, a korabeli Erdly jelenvel s regnyes mltjval foglalkoz knyve jelent meg. A msodik vilghbor vgn nyugatra emigrlt. 1952-ig Nmetorszgban, majd hallig, 1998-ig az Egyeslt llamokban lt. Hangad szerepet tlttt be a magyar szellemi emigrci letben. Hallos tletnek fellvizsglatt sikertelenl szorgalmazta a csald Romniban. Az r szemlye s letmuve megosztja a hazai irodalmi s politikai letet is.

Királyerdei templomunk - A Csepel-Királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániatemplom oldala © 2012- Minden jog fenntartva