Úrnapi virágszőnyeg

Minden évben Úrnapján (Corpus Christi), az Úr Testének és Vérének ünnepén a templomunk bejáratáig levezető járdán színes virágszirmokból, zöld ágakból, fűből virágszőnyeget készítünk. Az ötletet 2001-ben Varga Erzsébet, templomunk akkori kántora hozta. Elmondta, hogy a Szent Imre téren, a Kisboldogasszony templom körül minden évben készítenek egyet az ottani fiatalok. Mi - akkori fiatalok - nagy lelkesedéssel fogadtuk az ötletet, hogy a templomunkban is megteremtsük ezt a hagyományt. Azóta is minden évben kérjük a hívek segítségét színenként szétválogatott szirmok, zöld ágak, levelek és fű gyűjtésére.
Erzsi mutatta meg nekünk, hogy hogyan is készül egy virágszőnyeg, és azóta is ez alapján készítjük.

Úrnapján reggel fél 6 - 6 óra között kezdjük el, hogy a 8 órai szentmisére biztosan készen legyünk. Az első lépés mindig a szimbólumok fölraj-zolása. Amikor ez kész van, akkor a jelképeket egyenként, amennyire lehet a vonalak mentén, zöld ágakkal rakjuk körbe, és a belső részeket a megfelelő színű virágszirmok-kal töltjük ki. A szőnyeg üresen maradt részeit fűvel takarjuk, és a szélét kétoldalt zöld levelekkel díszítjük. Így kapunk egy zöld alapszínű virágszőnyeget, amin kiemelkednek az egymás fölött elhelyezkedő színes szimbólumok.A jelképek között, a kezdetektől fogva megtalálható az Atya (háromszögben szem), Fiú (kehely az Oltáriszent-séggel), és Szentlélek (galamb, tűz), Mária (nagy M betű), kiegészítve különböző Krisztus szimbólumokkal (alfa és omega; hal; krisztogram) a kereszttel,  nyitott könyvvel (Szent-írás) stb.
A megjelenített mintákat a virágok mennyiségének, a színek változatosságának függvényében választjuk ki.
Az elkészült virágszőnyegre a szentmise végén, a körmenet elején először Ágoston atya lép az Oltáriszentséggel, őt követi az asszisztencia és a hívek.

(Orbán Anikó, Mária Szívében, 2012. június)

Virágszőnyegek 2005 óta »

« Vissza «
Királyerdei templomunk - A Csepel-Királyerdei Szűz Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániatemplom oldala © 2012- Minden jog fenntartva